Spilleguider og tutorialer,  The Sims 4

Simmer i samspill: Hvordan ta vare på ett spedbarn


Hvis du har spilt med spedbarn før du fikk «The Sims 4: Simmer i samspill», har du sannsynligvis lagt merke til at spedbarnspleie plutselig ble mye mer komplisert. Faktisk kan ikke spedbarnet ditt lenger sitte oppreist eller krype umiddelbart etter at de har blitt ett spedbarn. Noe som også betyr at spedbarnet ikke kan sitte oppreist, at de ikke kan leke med leker eller å sitte i en barnestol.
– De må lære disse ferdighetene ved å nå Spedbarnsmilepæler. I tillegg vil du også ha Spedbarnssæregenheter å håndtere, noe som gjør det å oppdra spedbarn i «The Sims 4: Simmer i samspill» til en skikkelig utfordring!

Denne spilleguiden dekker ytterligere informasjon om spedbarnsomsorg relatert til utvidelsespakken «Simmer i samspill». For nærmere informasjon om hvordan man tar vare på spedbarnets grunnleggende behov, kan du sjekke ut vår grunnleggende guide for spedbarnspleie.

Spedbarnsmilepæler

Spedbarnsmilepæler er viktige øyeblikk der spedbarnssimmer har livsopplevelser og utvikler ferdigheter etter hvert som de lærer og vokser. Noen spedbarnsmilepæler kommer fra naturlig utvikling og sosialisering, mens andre kan jobbes mot med milepæl-spesifikke samhandlinger. På samme måte som vanlige milepæler handler spedbarnsmilepæler om reisen gjennom å oppdra et spedbarn. Spedbarn kan oppnå førstegangs-, livs-, sosiale, grovmotoriske og finmotoriske milepæler.

Grovmotorikk- og finmotorikk-kategoriene er de du burde fokusere mest på, for å hjelpe barnet ditt til å bli litt mer selvstendig. Imidlertid gir milepælpanelet deg hint om hvordan du kan nå neste milepæl.

Etter hvert som du gjør framgang med spedbarnsmilepælene, vil du låse opp nye oppførsler og samhandlinger for spedbarn og omsorgspersoner. For eksempel vil spedbarn når de oppnår grovmotoriske milepæler, få behov for moro, noe som åpner for nye muligheter med forskjellige leker som gjør spedbarnet ditt glad. Hvis du når de mer avanserte spedbarnsmilepælene, vil spedbarnet ditt få et forsprang på småbarnsferdighetene sine under oppveksten.

Dette spedbarnet kan utforske mat i barnestolen, fordi det har nådd «Sitt opp-milepælen».

Selvfølgelig kan ikke spedbarnet ditt bare hoppe rett over til å skulle sitte oppreist og krabbe. Som i virkeligheten utvikler spedbarn seg gradvis gjennom enkle milepæler, før de gradvis når de mer avanserte milepælene. Spedbarnet ditt i «The Sims 4: Simmer i samspill» er ikke annerledes enn i virkeligheten. Spedbarn vil ofte ha en grå milepæl i infopanelet. Dette er den neste milepælen som spedbarnet ditt vil nå. Hvis du holder musepekeren over den grå milepælen, vil du få hint om hvordan de kan oppnå den. Du må selvfølgelig anstrenge deg litt for å hjelpe spedbarnet med å oppnå alle de grovmotoriske og finmotoriske milepælene. Imidlertid er ikke livs-, sosiale- og første-milepælene nødvendigvis påkrevd, for at spedbarnet skal bli mer selvstendig. Disse milepælene vil skje mer naturlig gjennom helt vanlig spilling.

Her er listen over grovmotoriske og finmotoriske milepæler, med en beskrivelse av hvordan man oppnår de. (I tillegg må spedbarna gå gjennom disse milepælene i rett rekkefølge.)

FINMOTORIKK:

Gjennom å nå finmotoriske milepæler trener spedbarn opp mindre muskler som de kan bruke til mer kontrollerte og presise håndbevegelser. Disse milepælene avgjør hvordan de samhandler med leker og mat i barnestolen. Jo flere finmotoriske milepæler de låser opp som spedbarn, desto mer avanserte vil tankeferdighetene deres bli som småbarn.

Å bruke lekematten «Livet er en lek» er en flott måte å begynne å bygge opp de bitte små musklene på. Etter at de har lært det grunnleggende, vil lek med leker fra lekekassen, læreklosser og dukkehus hjelpe dem videre på veien.

Lærte å ta etter noe
Bruk lekematten og få spedbarnet til å se på leker, eller lek med spedbarnet ditt.
Lærte å gripe
Bruk lekematten og gi babyen dine leker å holde i. Når du når denne milepælen, kan spedbarnet ditt samhandle med lekene på lekematten.
Ta tåa i munnen
Lek med leketøy, dukkehus, læreklosser eller lekematten.
Lærte pinsettgrepet
Utforsk forskjellig most babymat i en barnestol med spedbarnet ditt. Å nå denne milepælen gjør at spedbarnet ditt kan begynne å prøve fingermat i barnestolen.
Lærte å klappe
Snakk og lek med babyen din ofte.
Lærte å vinke
Klapping og vinking kan læres i hvilken som helst rekkefølge. Fortsett å samhandle med spedbarnet ditt. Det er mer sannsynlig at de vil vinke til en omsorgsperson, som de føler seg nært knyttet til.
 Noen aktiviteter er knyttet til finmotoriske milepæler, og kan ikke nås før spedbarnet ditt kan sitte oppreist- og at de har lært å krype. Hvis du har problemer med å nå noen av de finmotoriske milepælene, kan du forsøke å fokusere på grovmotoriske milepæler en stund!

 

GROVMOTORIKK:

Når spedbarn når grovmotoriske milepæler, utvikler de koordinasjon og muskler til å bevege hele kroppen. Jo flere grovmotoriske milepæler de låser opp som spedbarn, desto mer avanserte vil bevegelsene deres bli som småbarn.

Til å begynne med vil alle spedbarn være avhengige av andre simmer for mobilitet, så det å nå disse milepælene vil avgjøre hvordan de kan bevege seg på egen hånd. Når spedbarn har lært å sitte opp, kan de ake seg rundt i nærheten. Etter å ha lært seg å krabbe får spedbarn smaken av uavhengighet og alt det spennende verden har å by på!

La en omsorgsperson øve på magetid sammen, som finnes i kategorien Aktiviteter under Vennlige handlinger, for å starte med det grunnleggende. Etter hvert som de oppnår flere milepæler, vil de låse opp enda flere handlinger som vil trene og styrke musklene deres!

Løftet hodet
Øv på «magetid sammen» med spedbarnet ditt. «Magetid sammen»-interaksjonen, kan bli funnet under Vennlig > Aktiviteter.
Snudde seg på ryggen
– Øv på «magetid sammen» med spedbarnet ditt.
Snudde seg på magen
– Øv på «magetid sammen» med spedbarnet ditt.
Lærte å dra seg rundt
– Øv på «magetid sammen» med spedbarnet ditt.
Lærte å sitte
«Tren på å sitte» med spedbarnet ditt. «Tren på å sitte»-interaksjonen kan bli funnet under Vennlig > Aktiviteter. Å nå denne milepælen låser opp morrobehovet for babyer. I tillegg tillater det dem å sitte i en barnestol, for å utforske forskjellig most babymat.
Lærte å danse
Spill musikk nær spedbarnet ditt ofte, eller lær dem å danse til musikk fra en musikkspiller. Men i motsetning til de fleste milepælene i denne kategorien, kan spedbarn hoppe over denne milepælen og gå rett fra å sitte til å krype.
Lærte å krabbe
Øv på å krabbe med spedbarnet ditt. «Øv på å krabbe»-interaksjonen kan bli funnet under Vennlig > Aktiviteter.
Dra seg opp til stående
Øv på å stå med spedbarnet ditt. «Øv på å stå»-interaksjonen kan bli funnet under Vennlig > Aktiviteter. OBS: Vi anbefaler å la spedbarnet være alene i ett minutt etter hver treningsøkt. For å nå denne milepælen vil spedbarnet automatisk krype bort til et nærliggende møbel, for så å dra seg opp til stående. Hvis denne interaksjonen blir avbrutt, vil de ikke nå milepælen.

 

SOSIAL:

Mens alle simmer kan oppnå sosiale milepæler, vil sosiale milepæler hjelpe spedbarn med å utvikle seg følelsesmessig og verbalt. Disse milepælene vil gjøre dem bedre i stand til å uttrykke seg og bygge forhold til andre simmer. Jo flere sosiale milepæler en sim låser opp som spedbarn, jo mer avansert vil kommunikasjonsferdighetene hans eller hennes bli som småbarn.

Få andre simmer til å utføre vennlige handlinger med spedbarnet for å komme i gang! Etter hvert som de gjør framskritt, vil spedbarn begynne å uttrykke seg verbalt til andre simmer, leker, kosedyr eller når de prøver ny mat.

På samme måte som med de motoriske milepælene; må mange av de sosiale milepælene oppnås i en bestemt rekkefølge.

Første smil
– Spedbarnet ditt vil nå denne milepælen automatisk, når det går fra nyfødt til spedbarnsalderen!

Lærte å pludre
Samhandling fra omsorgspersoner er viktig for å utvikle de fleste sosiale milepælene. Snakk til spedbarnet ditt ofte for å høre dem plundre tilbake til deg som respons.

Lærte å le
Den beste måten å nå denne milepælen på er lære gripe-milepælen først, og deretter gi dem noen leketøy å leke med.

Lærte å bable
Småbarn lærer å snakke ved å høre voksne snakke rundt seg. Snakk ofte med spedbarnet ditt, og de vil begynne å babble tilbake til deg.

Lærte å lage prompelyd med leppene
Spedbarn når denne milepælen tilsynelatende tilfeldig mens leker på lekematten sin. Imidlertid kan det å fortsette å snakke med babyen din, eller å demonstrere denne ferdigheten ved å «lage prompelyd med leppene» på magen deres også hjelpe med å nå denne milepælen.

Sa sitt første ord
For å nå denne milepælen er det viktig å prate ofte med spedbarnet.

Lærte å sende slengkyss
Dette er en annen milepæl som det virker som at spedbarn når på egenhånd, men vi vil anbefale å hjelpe til ved å kysse og/eller sende slengkyss til andre simmer foran dem for å demonstrere.

Lærte titteleken
Å leke titteleken med spedbarnet ditt er en flott måte å hjelpe dem å nå tittelek-milepælen.

Særegenheter for spedbarn

I tillegg finnes det totalt 18 særegenheter som spedbarn kan tilegne seg naturlig gjennom spillingen. Imidlertid er de i stor grad tilfeldige; noen ganger kan et spedbarn utvikle en særegenhet basert på hva de gjør, mens andre ganger vil de ikke det. Spedbarn ha opptil tre særegenheter samtidig. Noen av særegenhetene er bare søte små vaner spedbarnet vil gjøre mer og mer, mens andre igjen kan gjøre det mer utfordrende å oppdra dem for foreldrene!

Alle spedbarn og småbarn er unike! I tillegg til trekk starter spedbarn og småbarn med tre skjulte særegenheter. Disse særegenhetene påvirker simmens oppførsel i en gitt alder og oppdages automatisk når denne oppførselen inntreffer. Noen av særegenhetene er bare søte små vaner spedbarnet vil gjøre mer og mer, mens andre igjen kan gjøre det mer utfordrende å oppdra dem for foreldrene! Gå til «Trekk» i «simologipanelet» for å se nærmere på særegenhetene etter at de er oppdaget.

Det finnes totalt 18 ulike særegenheter for spedbarn:

SÆREGENHETER – SPEDBARN:
Babler
Dette spedbarnet prater mye. Spedbarn med denne særegenheten babler oftere, både for seg selv og med andre.
Elsker lyd
Dette spedbarnet elsker lyder. Spedbarn med denne særegenheten elsker å lage lyd og vrikker oftere på seg når de hører musikk.
Elsker å bli holdt
Dette spedbarnet elsker å bli holdt. Spedbarn med denne særegenheten reagerer oftere positivt når de plukkes opp eller bæres, og blir gjerne sure når de settes ned.
Elsker å våkne
Dette spedbarnet er ofte en solstråle når det våkner. Spedbarn med denne særegenheten er oftere fornøyde når de våkner.
Gladgulper
Dette spedbarnet spytter ofte ut mat. Spedbarn med denne særegenheten er helt normale, det er bare fordøyelsessystemet som ennå ikke er modent.
God appetitt
Dette spedbarnet elsker å spise. Spedbarn med denne særegenheten takker alltid ja til mat og spiser opp alt – uansett hvor sultne de er.
Grisespiser
Dette spedbarnet er ekstra grisete under måltider. Spedbarn med denne særegenheten får ofte mat over hele seg og barnestolen.
Hater å bli holdt
Dette spedbarnet liker ikke å bli holdt. Spedbarn med denne særegenheten blir oftere sure hvis de blir plukket opp, og fornøyde hvis de blir satt ned.
Hater å våkne
Dette spedbarnet våkner sjeldent opp i godt humør. Spedbarn med denne særegenheten oppfører seg oftere som en surpomp når de våkner.
Hikker ofte
Dette spedbarnet hikker hele tiden. Spedbarn med denne særegenheten har mer luft i magen og hikker oftere.
Kosete i søvne
Dette spedbarnet vil helst bli holdt når det er tid for å sove. Spedbarn med denne særegenheten gråter når de blir lagt ned for å sove, selv om de blir trøstet. De foretrekker å sove mens de blir holdt eller er i bæremeis eller lignende.
Kresen
Dette spedbarnet er veldig kresent når det gjelder mat. Spedbarn med denne særegenheten protesterer oftere mot mating hvis de ikke er sultne. Med mindre de får mat de virkelig elsker, vil de sjelden spise opp alt, uansett hvor sultne de er.
Lufttisser
Dette spedbarnet tisser ofte under bleieskift. Spedbarn med denne særegenheten er mer følsomme for lufttemperaturen i rommet under bleieskift, noe som gjør at de tisser. Vær forsiktig!
Matetisser
Dette spedbarnet tisser ofte under mating. Spedbarn med denne særegenheten bruker oftere bleien når de får mat.
Morgenfugl
Dette spedbarnet liker å stå opp med solen. Spedbarn med denne særegenheten våkner oftere når solen står opp.
Mye luft i magen
Dette spedbarnet har problemer med magen. Spedbarn med denne særegenheten har mer luft i magen og er mer irritable.
Nyser ofte
Dette spedbarnet nyser hele tiden. Spedbarn med denne særegenheten renser nesen for partikler og bakterier oftere. Det er helt normalt og ikke minst sunt!
Roer seg selv
Dette spedbarnet prøver ofte å trøste seg selv. Spedbarn med denne særegenheten stikker oftere fingrene og tærne i munnen for å roe seg ned når de er triste eller sinte, spesielt når de gråter.

Spedbarnsaktiviteter

I tillegg legger The Sims 4 Simmer i samspill til noen andre nye objekter og aktiviteter for spedbarn som ikke finnes i grunnspillet, som f.eks. en lekematte, stellebord og bæremeiser for spedbarn! Her en rask oversikt over disse objektene.

Lekematte

Spedbarn kan lære gjennom lek ved å samhandle med lekematten. Omsorgspersoner kan knytte bånd med et spedbarn ved å leke eller sosialisere med spedbarnet på lekematten. Etter hvert som spedbarnet ditt gjør framskritt mot ulike milepæler, vil hen kunne leke alene eller vise nye og overraskende oppførsler. Prøv å ha magetid sammen med spedbarnssimmen din for å låse opp milepæler raskere!

Stellebord

Omsorgspersoner kan nå skifte bleier på sped- og småbarnsimmer på stellebordet! Forskjellige stellebord kan kjøpes direkte fra byggemodus, med eller uten tilhørende bleiebøtte. Dersom et spedbarn går med skitten bleie for lenge, kan hen få bleieutslett.

Bæremeiser

Bæremeiser er det perfekte tilbehøret for barnefamilier på farten. Den frigjør hendene til tenåringer og eldre simmer slik at de kan gjøre andre aktiviteter, som å holde enda et spedbarn eller småbarn!
Du kan bla gjennom ulike farger ved å velge Velg foretrukket bæremeis på et spedbarn i spedbarnsstell-kategorien i kakemenyen for samhandlinger.

Kilde: Simscommunity.
– Spillikoner er hentet fra spillkoden til The Sims 4 med programmet «S4PE», og er dekodet via en ekstern nettside. All norsk spillinformasjon er hentet fra spillet.

Mitt navn er Simon, og jeg er Webmaster og daglig leder inne på Simskrystallen. Jeg opprettet Simskrystallen i januar 2012. Om du lurer på noe eller ønsker å sende inn tips til Simskrystallen, kan du sende det til: redaksjon@simskrystallen.no

5 1 stem
Artikkelvurdering
Abonner
Varsle om
guest
Navnet ditt publiseres offentlig. Om du ønsker å være anonym, kan du f.eks bruke fornavn eller ett kallenavn.
Din Epost publiseres ikke offentlig. Eposten brukes for å gi beskjed om kommentaren din har blitt godkjent/avslått. Hvis du trykker på bjellen, vil du også kunne få varsel om når du har fått svar på kommentaren din.
Alderen din publiseres offentlig. Om du ikke ønsker å oppgi dette, lar du bare dette feltet stå tomt.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.

0 Kommentarer
Inline Feedbacks
Vis alle kommentarer
0
Sul sul! Del gjerne tankene dine med oss i kommentarfeltet.x
()
x
Hopp til verktøylinje